Předmět komunikace >> Teorie >> Závěr

Závěr

Výzkumy ukázaly a současná praxe to potvrzuje, že manažeři, pracovníci státní a veřejné správy věnuji komunikování převážnou část své pracovní doby. Komunikace je organickou a důležitou součástí řízení lidských zdrojů, ovlivňuje motivační strukturu osobnosti a podílí se na utváření souladu mezi očekávaným chováním a jednáním lidí.
V těchto souvislostech je důležité formovat odpovídající komunikační dovednosti a zručnost ve vztahu k současným i budoucím mechanizmům veřejného dění a potřeb trhu, ve vztahu k členství v Evropské unii. Je důležité, aby osvojené komunikační dovednosti byly rozvíjeny v integrované přípravě budoucích absolventů školy na výkon volených funkcí, na výkon funkcí odborných pracovníků a referentů zejména v oblasti státní správy, veřejné správy, především pak samosprávy.
Ve vztahu k uvedeným potřebám je koncipován předpokládaný učební text. Je pochopitelné, že nemůžeme plně nahradit individuální studijní aktivitu zaměřenou na studium další literatury a kreativní aplikaci teoretických poznatků do vlastní profesní činnosti.