Vítejte na stránkách předmětu komunikace!

Komunikace (neboli dorozumívání) je sdělování informací, myšlenek, názorů, a pocitů mezi živými bytostmi, lidmi i živočichy obvykle prostřednictvím společné soustavy symbolů. Zvířata se dorozumívají různými signály (zvukovými, pachovými, tancem ap.), tzv. první signální soustava, což platí i pro lidi. Hlavním dorozumívacím prostředkem člověka však je jazyk a řeč, tzv. druhá signální soustava.
Kromě mluvené řeči a písma se používají i další systémy (notový záznam hudby, chemické a matematické značky, dopravní značky, vlajková a prstová abeceda, Morseova abeceda ap.).
Pro dálkové dorozumívání slouží média a telekomunikace.
Pro dorozumívání v mezinárodním měřítku je překážkou různost jazyků (existuje cca 5000), což se řeší pomocí světových jazyků, překladů, tlumočení, umělých mezinárodních jazyků nebo strojovým překladem.
Citováno z „http://cs.wikipedia.org“
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tímto programem bychom Vám chtěli přiblížit tu nejdůležitější část komunikace, se kterou se setkáváme den co den, noc co noc a mnozí z nás ani dnes neví jak správně komunikovat se svým okolím, jak dobře porozumět neverbálním signálům, které k nám vysílají naší kolegové v práci, naší nadřízení, naší partnéři... Pozorně si přečtěte následující řádky aby jste mohly správně se v programu orientovat.

Tento studijní program Vám přináši tři části, pro lepší přehled jsou jednotlivé části studia odlišené od sebe barevně:

1) Teoretickou - kde máte k dispozici 2 části: "Základy lidské komunikace" a "Řízení a komunikační dovednosti". V první části začínáme tím nejjednodušším - lidskou komunikaci, aby jsme vůbec pochopili k čemu tohle všechno je zapotřebí a proč je komunikace mezi lidmi tak důležitá. Pokračujeme charakteristikou verbální komunikaci, kde se dozvíme co je hovorová komunikace a jaké druhy této komunikace existují a také si řekneme něco o písemné komunikaci. Pokračujeme dál u neverbální komunikaci, zjistíme její funkce, složky a naučíme se posuzovat vliv neverbálního chování. Na závěr se trochu dotkneme problematiky jak se zachovat v konfliktních situacích, naučíme se jaké jsou druhy a typy konfliktů, odkud přicházejí a jak je hlavně řešit. Ve druhé části budeme již vycházet ze základu, které jsme získali v první části, budeme se věnovat komunikačním dovednostem a jejích využití v řídicích postaveních. Táto část nám poskytne informace o správném chováni manažera, o tom jak správně naslouchat, informovat své podřízené, vést s nimi rozhovor, jak přesvědčovat a argumentovat, jak být dobrým komunikátorem, působit příjemně na okolí, být klidným a asertivním. Nebude to ale pouze o manažerech, může se to hodit komukoli z nás, jsme přece každý sám sobě manažerem a chovat se dobře sám k sobě je začátkem správné komunikace se svým okolím. Celou dobu Vás budou provázet odkazy na literaturu, ve které by jste našli dané studované téma a probrat to do větší hloubky. Na konci každé ze dvou části najdete úplný seznám literatury seřazený abecedně, kdyby jste chtěli pro svůj další rozvoj ji použit jako studijní materiál.

2) V praktické části najdete jakoby shrnutí části teoretické, kde jsou i obrazové ukázky, které slouží jako doprovod k textu a blíž ke konci i konkrétní ukázky konkrétních projevů různých podob neverbální komunikace. K této části se můžete kdykoli vrátit v budoucnu a v rychlosti si zopakovat to, co jste nastudovali v části teoretické, osvěžíte si paměť a nezabere Vám to moc času.

3) V části testové si otestujete jak moc jste pochopili studovanou látku. Na otázky (grafická ukázka) Vás upozorní odkaz vždy na konci každé kapitoly v teoretické části. Otázky se vždy orientuji pouze na přečtenou kapitolu. U teoretické části "Řízení a komunikační dovednosti" mají otázky ještě navíc i praktické úkoly, které Vám nabídnou vytvoření vlastních komunikačních situací a jejích vysvětlení, nebo Vás zatáhnou do jakési hry "otestuj sám sebe". Donutí Vás se nad sebou více zamyslet a porovnat to s okolím, tím i donutí ke komunikaci, ale už lepší a kvalitnější než co jste začali s tímto programem. Pokud na otázku nebudete umět odpovědět, znamená to jediné, že jste prostudovanou látku nepochopili v dostatečné míře a budete se muset k materiálům ještě vrátit a znalosti doplnit, pak zkusit otázky znovu.

Je to náročné hlavně na člověka samotného, musíte být samostatní, objektivní, racionální, zodpovědní, nesmíte lhát sami sobě, protože čím víc budete k sobě upřímní tím lip látku nastudujete a budete ji moci v praxi správně uplatnit.
Přejeme Vám hodně štěstí a zábavy při studiu tohoto programu.