Předmět komunikace >> Teorie >> Charakteristika neverbální komunikace >> složky

      

POSTURIKA

6. Ovlivňování POLOHOU A DRŽENÍM TĚLA – POSTURIKOU
Posturika se zaobírá přenášením informací vyjadřovaných polohou a držením těla. Tělo vysílá informace typu: nudím se, nemám zájem, chci odejít, jsem znechucený apod. V komunikaci rozeznáváme čtyři základní polohy těla: sezení, stání, ležení a klečení.
Vztahy k prostoru a způsoby, kterými se využívají při komunikaci, jsou ovlivňovány postavením, kulturou, kontextem, pohlavím, věkem účastníků a předmětem jejich komunikace. Ženy a muži vysílají k opačnému pohlaví zprávy o své přitažlivosti nebo nepřitažlivosti, atraktivnosti nebo neatraktivnosti.
Z postoje a držení těla se dá vyčíst i stupeň sebevědomí, pocity méněcennosti, hněv, nervozita, radost i štěstí. Člověk tak dává najevo i vztah k adresátovi, k předmětu rozhovoru, signalizuje zda je někdo v rozhovoru žádoucí nebo není. Například vedoucí zavolá do kanceláře pracovníka. Ve většině případů pracovníky vyzve, aby se posadili. Ale v případě, že toto pravidlo změní a nechá podřízeného stát u dveří, může to znamenat nepříjemný rozhovor s výtkou. I když to též může znamenat, že rozhovor bude stručný.