Předmět komunikace >> Teorie >> Charakteristika neverbální komunikace >> složky

      

POHLEDOVÁ AKTIVITA

7. Ovlivňování POHLEDOVOU AKTIVITOU
Důležitou úlohu v neverbální komunikací sehrává i pohledová aktivita. Zrak je považován za nejdůležitější systém neverbálních signálů. Signály sdělované očima se liší v závislosti na délce, směru a charakteru pohledu. Komunikuje také směr pohledu. Ve veřejné komunikaci se předávají nejrůznější doporučení jak se dívat do obecenstva, komu věnovat větší či menší pozornost.
Zrakový kontakt také dokáže měnit psychologickou vzdálenost mezi lidmi. Američane například považují přímý zrakový kontakt za výraz otevřenosti a poctivosti. Japonci na tento signál pohlížejí jako na vyjádření nedostatečného respektu.
Také vyhýbání pohledům má komunikační význam, stejně tak, když si člověk zakrývá nebo zavírá oči.
Ukázalo se, že nejméně příjemný je ten, kdo se vůbec nedívá na partnera, přehlíží ho, dívá se bokem, nebo nad jeho hlavou. Výrazně příjemnějším se jeví ten, kdo hovoří a přibližně 50%času se dívá do obličeje partnera. Při déle trvajícím pohledu z očí do očí se mohou projevit známky neklidu, vzrušení i agresivity, což je možné využívat na uklidnění osoby, ale i na záměrné vyvolání neklidu.
U lidí, kteří vědomě podávají nepravdivé informace, dochází k podstatnému zvýšení neklidu, zvyšuje se vnitřní napětí, tíseň a úzkost. Podstatně se v této situaci zvyšuje míra tzv. adaptivních projevů. Například osoba častěji mění polohu při sezení, častěji si upravuje vlasy, častěji přemisťuje pera a tužky, upravuje oděv apod. V této situaci se podstatně snižuje objem pohledů do tváře toho s kým hovoří a snižuje se množství slov ve volném slovním projevu.
V případě, že lidé argumentují proti svému přesvědčení, potom se častěji nedívají na ty, se kterými hovoří, častěji se usmívají a smějí. Jejich slovní produkce je menší v porovnání s tím, když hovořili v souladu se svým přesvědčením, hovoří pomaleji, dělají v řeči více chyb, jsou strnulejší a méně se pohybují. Osobní styk je méně bezprostřední. Tyto projevy současně ukazují, že se nacházejí v osobní konfliktní situaci.
V každé kultuře existují dost striktní, i když nepsaná pravidla vhodné délky zrakového kontaktu. Když zrakový signál nedosáhne určité délky, lidé z určité kultury mohou mít dojem, že druhý nemá zájem. Když je naopak přiměřená délka pohledu překročena, mohou ho vnímat jako nevhodný projev zájmu nebo dokonce nepřátelský postoj.