Předmět komunikace >> Teorie >> Charakteristika neverbální komunikace >> složky

      

GESTIKULACE

2. Ovlivňování pohybu – GESTIKULACÍ
Gesta jsou pohyby, které mají výrazný oznamovací účel, provází slovní projevy, nebo je zastupují. Gesta zkracují verbální komunikaci, doplňují význam slov a často dávají výpovědím zcela nové významy. Gesta mohou mít sílu samostatných výpovědí, nebo mohou působit společně se slovy, nebo s konkrétní situací.
Komunikace s otevřenými dlaněmi pozitivně ovlivňuje mezilidské vztahy, vytváří dobrou atmosféru. Typy lidí, kteří používají gesto otevřené ruky, si lehčeji a rychleji získají důvěru druhých. Sugestivní síla našich rukou se dá účinně využít při projevu příkazu nebo požadavku. V protikladu k „prosící ruce“ je „přikazovací ruky“ otočená směrem dolů. Příkazy anebo požadavky projevené tímto způsobem nemusí být vysloveny příslušným tónem.
Neverbálně se též využívají ruce zaklesnuté do sebe – vytváří se tak bariéra z rukou. Může to vyjadřovat životní neúspěch, frustrující zážitek, ale též výraz nízké sebejistoty.
Dlaní můžeme vyjadřovat hrozbu v případě, že ji sevřeme a vysuneme ukazovák. V takovém případě může vzniknout u partnera negativní pocit.
Neverbální signály též vysílají pohyby rukou po obličeji. Například zakrývání úst rukou může znamenat snahu zakrýt lež, dotýkání ucha může znamenat nervozitu ale též potřebu promluvit, dostat se ke slovu. Tendence podepírat si hlavu může znamenat, že se partner nudí.
Mnoho gest se používá vědomě, záměrně. Ten, kdo gesto použil, si je vědom, že toto gesto dělá, je si vědom že jeho použití má konkrétní komunikační význam. V komunikaci však děláme celou řadu gest, která si neuvědomujeme. Některá gesta se tak stávají návykovými a jejich časté požívání může působit rušivě na průběh komunikačního aktu.
Gesta jsou symboly, které přímo tlumočí slova nebo fráze. Gesta jsou specifická pro určitou kulturu. Například „V“ pro vítězství je gesto běžně používané ve všech státech světa. Pokud ale přitom obrátíte dlaň směrem ke své tváři, Angličané to budou považovat za stejně urážlivé jako vztyčený prostředník ve Spojených státech. Sevřená pěst se vztyčeným ukazováčkem a malíčkem se v Texasu považuje za pozitivní signál podpory, protože tam symbolizuje texaského dlouhorohého býka. Naproti tomu v Itálii je to urážka, která znamená „paroháč“.